Få ting slår lukten og smaken av pinnekjøtt, enten du spiser det på julaften eller i andre juleselskaper. Med disse triksene lykkes du garantert!
ØLDAMPET PINNEKJØTT ER JULAS HØYDEPUNKT
Pinnekjøtt lages av saltede og tørkede ribbenssider fra sau. Navnet pinnekjøtt stammer ikke fra pinnekjøttets fasong, men fra tilberedningsmetoden; damping over bjørkepinner.
Røkt eller urøkt pinnekjøtt?
Røkt pinnekjøtt er saltet, tørket og røkt. Hvor kraftig røyksmaken på pinnekjøttet er, varierer fra produsent til produsent. Ifølge mateksperten hos Aperitif, Aase E. Jacobsen, er røkt, og særlig eldhusrøkt pinnekjøtt noe mørere enn urøkt pinnekjøtt.
Røyking av pinnekjøtt har tradisjonelt vært brukt som konserveringsmetode i områder der det er vanskelig å få tørket kjøttet skikkelig. Urøkt pinnekjøtt er bare saltet og tørket.
Ifølge Bjørn Tore Teigen i Matprat, skal man velge pinnekjøtt som er godt nok tørket. Er kjøttet altfor rødt, kan det være et tegn på at det ikke har tørket nok.
tørket i frisk fjelluft
Coop Mega har et bredt utvalg av pinnekjøtt, både røkte og urøkte varianter. Her finner du pinnekjøtt fra blant annet Oppdalslam, DalPro, Henriettes, Rogalam, Gilde, Bjorlilam, Gourmet Lam og Tind. Vi er spesielt stolte av Oppdalslam.
Oppdalslam er tørket i frisk fjelluft og har sin smakfullhet og kvalitet fra noen av Norges rikeste beiteområder. Frodige bjørkelier med hagemarkskog og høystaudeenger på fjellbeiter med lågurtenger og snøleier opp mot 1700 meter. Her finner Oppdalslammet maten sin fra juni til midt i september.
Kalkrike bergarter og naturlige kilder skaffer fuktighet og gir beiter med en enestående artsrikdom. Dette er grunnlaget for urter og grasarter som gir Oppdalslammet den unike smaken og fettsyresammensetningen som ernæringseksperter etterspør.
På Coop Mega Oppdal finner du et bredt utvalg av pinnekjøtt, både røkt og urøkt.
3 TING SOM GIR PERFEKT PINNEKJØTT
Pinnekjøtt er tradisjonsmat vi ikke tuller med. Men noen få triks for å få ekstra godt pinnekjøtt på julaften må da være lov? Det er vanlig å drikke både øl og akevitt til pinnekjøttet, så i år har vi prøvd oss på en variant hvor vi damper pinnekjøttet i mørkt juleøl. Fremgangsmetoden er den samme som vanlig, bare at du bytter ut dampevannet med øl.
Etter at pinnekjøttet er ferdig dampet, kan du grille pinnekjøttet litt under grillelementet i ovnen. Da blir kjøttet ekstra gyllent og litt sprøtt. Og veldig godt!
Bytt ut pinnene i bunnen av gryta med mandelpoteter. Vask potetene godt, men ikke skrell dem. La dem ligge som et lag i bunnen av gryta og damp pinnekjøttet som vanlig. Når pinnekjøttet er ferdig, er potetene helt fantastisk møre og med en vidunderlig smak av pinnekjøtt. Perfekte å steke i pannen og spise som rester dagen etter (hvis du har noen igjen, da).
ÅRETS BESTE PINNEKJØTT
Det velsmakende, øldampede pinnekjøttet serveres sammen med tradisjonelt tilbehør som kålrabistappe, poteter, vossakorv, sennep og sjy. Sjyen du sitter igjen med etter dampingen blir ekstra god med smak av mørkt øl.
Årest beste røkte pinnekjøtt kommer fra Henriettes, som vi også har på lager. Henriettes pinnekjøtt av røkt lam vant nemlig gull under NM i kjøtt 2017!
Du kan gjerne grille pinnekjøttet litt etter damping for å få kjøttet ekstra gyllent og litt sprøtt.
HUSK Å VANNE UT PINNEKJØTTET TILSTREKKELIG! GJERNE 30 TIMER I ROMTEMPERATUR. BYTT VANN FLERE GANGER UNDERVEIS.
Til 4 sultne personer trenger du:
2 kg pinnekjøtt
bjørkepinner
0,5 l mørkt juleøl
eventuelt en skvett vann
Slik gjør du:
Legg bjørkepinner i bunn av en stor kjele. Hell over ølen. Stable pinnekjøttet så det ikke ligger nedi væsken.
Damp pinnekjøttet i 2,5-3 timer under lokk. Pass på så det ikke tørrkoker underveis. Hell da på en skvett vann.
Pinnekjøttet er klart når det lett løsner fra beina og det dufter godt!
Det blir ekstra godt når det blir brunet litt under grillelementet i ovnen etter damping.
Fordel pinnekjøttet utover et stekebrett, hell litt av sjyen over og grill under sterk varme i 3-5 minutter.